Vítejte na Krabí web na eSumo.net › Fóra › Krabi › Cardisoma Armatum › Mušky v akvárku – Smutnice
- Toto téma je prázdné.
-
AutorPříspěvky
-
14.1.2013 v 10:37 #186umcararaČlen
Ahoj chovatelé,
mám problém s muškama, zanesl sem si je domu v jedné kytce (tu jsem už zlikvidoval). Jedná se o mušky – Smutnice, co kladou larvy do vody.
Nemůžu se těch proklatejch mušek zbavit, vždy když vyčistím celé akvárium, vyvařím kameny vyčistím filtr… tak mušky zmizí tak na 3 dny a pak se zase začnou množit
Na kamenech jsou vidět takové hnědé larvy cca 3 mm velké, když je akva vyčištěné tak tam nevidím ani jednu.Myslím že krabovi mušky nevadí, mušky se údajně živí kořínky rostlin (rostliny jsem všechny také zlikvidoval) proceduru čištění jsem zopakoval už tolikrát, že mě to už nebaví. Žluté lepící terčíky pochytají jen již létavé mušky a ne všechny, doma se mi mušky také chytají na mucholapku (kterou mám už asi měsíc pověšenou za lustr a vypadá to hrozně ) ale ty larvy prostě nemůžu zabít. Jednou jsem dokonce i vyčistil komplet celé akva a větrací otvory jsem zakryl jemnou síťkou aby tam nic nemohlo vletět… a stejně se mušky objevili.
Teď to řeším tak, že každý večer a ráno se snažím zabít všchny mušky a z vody pochytat jemnou síťkou minimušky (asi nějaké stádium vývoje) ale pořád se jich nemůžu zbavit, situace trvá už asi 3 měsíce.
Krab žije v akvárku s přístupem na kameny nad vodu, kde má také květináč ve kterém na suchu bydlí.
Co jsem našel na netu:
mušky se dají zabít i s larvami např mospilanem (pro kytky), na stránkách receptáře jsem našel že i v kytkách se smutnic dá zbavit roztokem hypermanganu.Někde na fóru jsem četl že se hypermangan používá na krabi v případě napadení plísní.
napadají mě 2 varianty a chci Vás poprosit zda s tím nemáte nějaké zkušenosti…
1.varianta
nasypu do akva s krabem hypermanhan (aby byla voda jen narůžovělá) ale nevím zda mu to nemůže ublížit a také nevím jestli to ty larvy zahibí2.varianta – pracná
Sehnal jiné akvárium do kterého kraba přestěhuju a bude mít souš s velkou mísou vody (abych ji mohl pravidelně denně měnit) a staré akvárko vyčistím a chci naprosto vyhubit larvy (savo nebo hypermangan je doufám zabijí) pak počkám třeba měsíc aby se neměli mušky kde množit a pak kraba přestěhuju zpátky do velkého akva s vodou (má tam asi 10 cm vody). Zde ale nemám záruku že se mušky znovu někde nevyklubouNemáte někdo zkušenosti s hubením Smutnic?
Díky
Martin17.1.2013 v 9:12 #1487umcararaČlenTak se zda ze systematickym rozmackavanim musek o sklo, behanim po byte se zlutymi lepitky a mucholapkami na lustrech… take loveni minimusek sitkou z hladiny… ze se mi je dari hubit. za posledni tyden sem jich zabil/ chytil asi jen 5 ! coz je super cislo nejhorsi dny se jich vyrojilo treba 20 najednou…
Stejne by me zajimalo jak je to s tim hypermanganem do vody, zda to krabovi vadi ci ne.
4.2.2013 v 9:01 #1489umcararaČlenTak pridavam dalsi smutny report z boje s tema muskama… sou tam zase. Kab se chysta na svlikani a tak sem i nechce cachrovat s akvarem a nemuzu ho poradne vycistit.
mouchy podelany… prichazi plan B s novym ne-akvarkem ale terarkem s bazenem. Snad se to bude lepe cistit a uz se toho zbavim.
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.